Čo najčastejšie stojí za pálením záhy? Jednoduché jedlá a koniec pálenia záhy

Čo najčastejšie stojí za pálením záhy? Jednoduché jedlá a koniec pálenia záhy

Pálenie záhy je extrémne nepríjemný pocit, ktorý denne zasahuje do života tisícom ľudí.

Ako pálenie záhy sa niekedy označuje aj reflux žalúdočnej šťavy. Ide o pocit pálenia v hrudi, ku ktorému dochádza v dôsledku návratu žalúdočnej šťavy do pažeráka.

Pri pálení záhy sa objavujú symptómy od pálenia v hrudi až po kyslú chuť vzadu v krku a problém najčastejšie spúšťajú potraviny, ktoré mnohí z nás každý deň konzumujú.

Nižšie uvádzame niekoľko najbežnejších spúšťačov pálenia záhy a odporúčania, čím by ste ich mali nahradiť, ak si myslíte, že sú u vás príčinou problémov.

Spúšťač pálenia záhy: pikantné jedlo

Mnohí z nás majú pikantné jedlo veľmi radi, ale pri pálení záhy môže predstavovať veľký problém.

A aj keď si ľudia užívajú ten pocit pálivého pri konzumácii pikantného jedla, ako je napríklad kari, alebo korenia (kajenské korenie, muškátový oriešok a škorica), nie je nutné sa úplne vzdávať chuti.

Náhrada: Skúste korenie v jedle nahradiť bylinkami ako napríklad bazalka, oregano, tymián alebo zázvor. Vášmu jedlu dodajú intenzívnu chuť, ale na rozdiel od pikantného jedla nevyvolávajú pálenie záhy.

Spúšťač pálenia záhy: citrusové plody a šťavy

Citrusové plody a šťavy patria medzi najčastejšie príčiny pálenia záhy.

Citróny, pomaranče a paradajky sú značne kyselinotvorné a limonády zase obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá im dodáva kyslastú chuť.

Náhrada kyslých nápojov množstvom vody alebo zriedenou ovocnou šťavou vám pomôže od pálenia záhy, ale poďakuje vám aj váš zubár!

Náhrada: Skvelou alternatívou je ovocie, napríklad bobuľovité plody, jablká, hrušky a banány, pretože sú oproti citrusovým plodom o trošku menej kyslé.

Hrozno, jablká a kvetiny

Spúšťač pálenia záhy: cesnak a cibuľa

Pre mnohých amatérskych gurmánskych šéfkuchárov je varenie bez cesnaku alebo cibule niečím úplne nepredstaviteľným – ale našťastie sa ich nemusíte vzdávať úplne.

Náhrada: Dehydratovaná verzia cesnaku a cibule je bežne dostupná a dodáva jedlu chuť, ktorá je porovnateľná s ich čerstvými variantmi, ale bez šťavy, ktorá môže byť spúšťačom pálenia záhy.

Spúšťač pálenia záhy: vyprážané jedlá

Vyprážané jedlá sú častým spúšťačom pálenia záhy kvôli vysokému obsahu tuku. Existuje množstvo jednoduchších a zdravších spôsobov prípravy jedla – pri pečení, grilovaní alebo varení je oveľa menšie riziko pálenia záhy. Keď teda nabudúce siahnete po panvici na vyprážanie, skúste sa zamyslieť nad alternatívnymi spôsobmi prípravy svojich jedál.

Jedlá s vysokým obsahom tuku môžu spomaľovať vyprázdňovanie žalúdka a zvyšovať pravdepodobnosť pálenia záhy (reflux žalúdočnej šťavy). Ďalšou možnosťou je dopriať si radšej pečené, grilované alebo varené jedlo.

Samozrejme, ak vás bude páliť záha, pomôcť vám môže aj Rennie ICE bez cukru. Rennie ICE bez cukru je rýchlo účinkujúci zdravotnícka pomôcka proti páleniu záhy a prekysleniu žalúdka. Ak vás trápi pálenie záhy, Rennie ICE bez cukru pomôže zmierniť bolestivé symptómy.

Rennie ICE bez cukru obsahujúce uhličitan vápenatý a horečnatý rýchlo neutralizuje nadbytok žalúdočnej kyseliny a premení ju na vodu a ďalšie prirodzené látky. Rennie ICE bez cukru možno užívať kedykoľvek podľa potreby na rýchle zmiernenie prejavov pálenia záhy a prekyslenia žalúdka.

Rennie ICE bez cukru pôsobí priamo na príčinu problému – na kyselinu vo vašom žalúdku – a pomáha zmierňovať symptómy refluxu žalúdočnej šťavy. Pôsobí priamo v žalúdku.

  • Raňajky v pohybe: jednoducho a zdravo
  • Rozdiel medzi pažerákovým refluxom a prekyslením žalúdka
  • Tipy, ako bojovať so stresom
  • Čo spôsobuje pálenie záhy
Alt text

Raňajky v pohybe: jednoducho a zdravo

Aj keď sú raňajky považované za najdôležitejšie jedlo dňa, mnohí z nás ich často obetujú a radšej si ešte niekoľko minút pospia.

Ranný zhon však nutne nemusí znamenať, že zostanete bez raňajok.

Spolu s Rennie ICE bez cukru sa pozrieme na výborné raňajky, ktoré sa dajú pripraviť za veľmi krátky čas a zvládnete si ich zobrať so sebou aj pri dobiehaní na autobus.

Viac informácií
Alt text

Rozdiel medzi pažerákovým refluxom a prekyslením žalúdka

Termíny „reflux žalúdočnej šťavy“ a „prekyslenie žalúdka“ sa pomerne často zamieňajú a ľudia často ani nevedia, aký je medzi nimi vlastne rozdiel.

Ale v skutočnosti je medzi nimi hneď niekoľko rozdielov, pretože prekyslenie žalúdka nie je, ako sa mnohí domnievajú, len slabšou formou refluxu žalúdočnej šťavy.

S Rennie ICE bez cukru sme sa na tieto dva problémy dôkladne pozreli a zostavili sme túto príručku, ktorá vám vysvetlí všetky rozdiely.

Viac informácií
Alt text

Tipy, ako bojovať so stresom

Na pálení záhy alebo na prekyslení žalúdka sa môže významne podieľať stres – o dôvod viac, prečo v rámci boja so stresom začať žiť zdravo.

Hľadanie nových spôsobov zvládania stresových situácií a relaxácie našťastie nemusí nutne stáť obrovské množstvo času a peňazí. Množstvo vecí, ktoré vám v živote pomôžu od stresu, môžete začať robiť už dnes.

Rennie ICE bez cukru vám ukáže niekoľko skvelých vecí, ktorými môžete svoje napätie zmierniť.

Viac informácií
Alt text

Čo spôsobuje pálenie záhy

Pálenie záhy denne ovplyvňuje tisíce ľudí a pre niektoré z nich predstavuje až extrémne nepríjemný pocit.

Pálenie záhy vzniká často následkom refluxu žalúdočnej šťavy do pažeráka a pociťujeme je ako pálenie v hrudi alebo hrdle.

Pálenie záhy vnímame rôzne - od pocitu pálenia na hrudi po kyslú chuť vzadu v krku. Problém najčastejšie nastáva po požití určitých potravín, ktoré mnohí z nás konzumujú denne.

Viac informácií