Človek, ktorý sa znepokojene drží za brucho kvôli plynatosti

Nadúvanie: Príčiny a prejavy

Čo je nadúvanie?
Čím sa nadúvanie prejavuje?
Čím je nadúvanie spôsobené?

Čo je nadúvanie?

Za nadúvanie označujeme nadmerné hromadenie plynu v tráviacej sústave spôsobujúce bolesť a pocit nafúknutého brucha.

Nadúvanie sa môže objaviť v rôznych častiach zažívacieho traktu a prejavovať sa celým radom symptómov, napríklad nafúknutým bruchom, grganím a plynatosťou.

Všetci sme nesmierne zdvorilí a hanbliví, a preto sa o plynatosti príliš nehovorí, ale každý vypustí črevný plyn v priemere 5 – 15x za deň.

Dvě sklenice syceného kolového nápoje

Vypúšťanie vetrov je úplne prirodzený, ale pomerne nepatričný a niekedy dokonca aj bolestivý proces, za ktorý sú zodpovedné baktérie v našom čreve. Pri kvasení, pri ktorom dochádza k uvoľňovaniu plynu a tepla, baktérie v hrubom čreve rozkladajú nestráviteľnú vlákninu a škroby, ktoré sa neabsorbovali v tenkom čreve. Tento plyn sa zvyčajne skladá z oxidu uhličitého, kyslíka, dusíka, vodíka a metánu. Niektoré potraviny môžu viesť aj k produkcii plynov s obsahom síry. Denne sa v čreve vytvorí 7 – 10 litrov plynu, väčšina sa absorbuje do krvného riečiska a zvyšok sa z čreva odstráni v podobe vetrov.

Čím sa nadúvanie prejavuje?

Medzi bežné prejavy nadúvania patria:

  • Nafúknuté brucho
  • Plynatosť alebo grganie
  • Nepríjemný pocit plnosti po jedle
  • Škvŕkanie alebo klokotanie v žalúdku a bruchu
  • Kŕče
  • Nevoľnosť
  • Bolesť pri predklone, zvýšená citlivosť až bolesť v predklone či poležiačky (môže byť nepríjemná pri cvičení)
  • Bolesť, ktorá putuje telom; pod rebrami alebo v chrbte

„Keď nemám svoj deň, len ťažko si zapnem opasok.“

Čím je nadúvanie spôsobené?

Keď pri jedle alebo pití hltáme vzduch, väčšiny sa zbavíme v podobe grgnutia. Zvyšný plyn potom prechádza do hrubého čreva, kde už baktérie pracujú na rozklade nestrávenej potravy – a pri tomto procese dochádza aj ku vzniku plynu. Všetko nakoniec vyjde vo forme vetrov.

Vetry sa väčšinou objavujú, ak príliš hltáte, čo vedie k prehĺtaniu vzduchu, prípadne ak pijete sýtené nápoje alebo jete v strese. Problém môže zhoršovať aj nosenie oblečenia tesného v páse, rovnako ako akákoľvek zmena stravy. Spomeňte si na cesty do zahraničia, dovolenku v zahraničí – skúsili ste niečo z miestnej kuchyne?

Nie každý reaguje na konzumované jedlo a pitie rovnako, ale medzi najčastejších páchateľov patria:

Cedník plný růžičkové kapusty
  • potraviny s vysokým obsahom vlákniny

    Napríklad fazuľa, brokolica, kapusta, cibuľa a hnedá ryža, ak na ne nie ste zvyknutí.
  • sýtené nápoje

  • potraviny s vysokým obsahom tuku

  • fruktóza

    Cukor, ktorý prechádza nestrávený do hrubého čreva, kde podlieha náročnému rozkladu (nepreháňajte to teda s ovocnými šťavami).
  • mliečne výrobky

    Ak vám robia problémy, tak možno trpíte precitlivenosťou na laktózu, ktorá spočíva v neschopnosti stráviť cukor, ktorý sa nachádza v mlieku.
  • sacharidy

    Niektoré sacharidy nie sú stráviteľné v tenkom čreve kvôli absencii enzýmov, ktoré by to umožnili.

Trápi vás nadúvanie? Prečítajte si niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu prejavy nadúvania zmierniť.

  • Raňajky v pohybe: jednoducho a zdravo
  • Rozdiel medzi pažerákovým refluxom a prekyslením žalúdka
  • Tipy, ako bojovať so stresom
  • Čo spôsobuje pálenie záhy
Alt text

Raňajky v pohybe: jednoducho a zdravo

Aj keď sú raňajky považované za najdôležitejšie jedlo dňa, mnohí z nás ich často obetujú a radšej si ešte niekoľko minút pospia.

Ranný zhon však nutne nemusí znamenať, že zostanete bez raňajok.

Spolu s Rennie ICE bez cukru sa pozrieme na výborné raňajky, ktoré sa dajú pripraviť za veľmi krátky čas a zvládnete si ich zobrať so sebou aj pri dobiehaní na autobus.

Viac informácií
Alt text

Rozdiel medzi pažerákovým refluxom a prekyslením žalúdka

Termíny „reflux žalúdočnej šťavy“ a „prekyslenie žalúdka“ sa pomerne často zamieňajú a ľudia často ani nevedia, aký je medzi nimi vlastne rozdiel.

Ale v skutočnosti je medzi nimi hneď niekoľko rozdielov, pretože prekyslenie žalúdka nie je, ako sa mnohí domnievajú, len slabšou formou refluxu žalúdočnej šťavy.

S Rennie ICE bez cukru sme sa na tieto dva problémy dôkladne pozreli a zostavili sme túto príručku, ktorá vám vysvetlí všetky rozdiely.

Viac informácií
Alt text

Tipy, ako bojovať so stresom

Na pálení záhy alebo na prekyslení žalúdka sa môže významne podieľať stres – o dôvod viac, prečo v rámci boja so stresom začať žiť zdravo.

Hľadanie nových spôsobov zvládania stresových situácií a relaxácie našťastie nemusí nutne stáť obrovské množstvo času a peňazí. Množstvo vecí, ktoré vám v živote pomôžu od stresu, môžete začať robiť už dnes.

Rennie ICE bez cukru vám ukáže niekoľko skvelých vecí, ktorými môžete svoje napätie zmierniť.

Viac informácií
Alt text

Čo spôsobuje pálenie záhy

Pálenie záhy denne ovplyvňuje tisíce ľudí a pre niektoré z nich predstavuje až extrémne nepríjemný pocit.

Pálenie záhy vzniká často následkom refluxu žalúdočnej šťavy do pažeráka a pociťujeme je ako pálenie v hrudi alebo hrdle.

Pálenie záhy vnímame rôzne - od pocitu pálenia na hrudi po kyslú chuť vzadu v krku. Problém najčastejšie nastáva po požití určitých potravín, ktoré mnohí z nás konzumujú denne.

Viac informácií